Вече си шофьор? Какво трябва да знаеш от тук нататък?

Вие сте млад шофьор с нова кола. Или с нова кола на старо. Тогава тази статия е точно за вас…

Какво да правя след като си взема нова кола.

Прехвърляния.


След прехвърлянето на колата при данъчните и при КАТ, трябва да се регистрирате и при застрахователите. Мисля че периода е до 2 седмици след самото прехвърляне. Това ваши и за Каско и за Гражданска отговорност.

Книжка на колата.

Добре е да си отделите един тефтер, като вашата “сервизна” книжка на колата. Добра практика е си пишете кога (като дата и като хил. км на колата) са и правени какви ремонти. Аз си записвам и кога ми изтичат техническия преглед и застраховките.

Винетка

Да не забравите, че ако обикаляте извън града си, вероятно ще ви трябва винетка.

Какво се прави ако ударя колата отпред?

Удариш ли колата отпред, трябва веднага да провериш състоянието на радиатора. Ако водата/антифриза изтича, трябва да спреш веднага. Аз си скапах дригателя, защото я преместих 300 метра докато немаря място за паркиране. После? После репатрак до сервиза ви. В този случай да ви дърпат с въже не е много добра идея, защото ABS-а (спирачките) и хидравликата (волана), ще работят много по трудно (защото двигателя ви не е запален).

Забележка: Ако колата не е била загряла, би трябвало да може да изминеш някакво разстояние, напр. до 500м. Задължително пускате парното да духа най-силно вътре в купето

Какво значи ако пусна мигачите и те тракат по-бързо от обикновеното?

Някоя от крушките на мигачите е изгоряла. На повечето бензиностанции продават. Ако не знаете дали тези крушки, които се продават, стават на вашия автомобил, питайте някой от бензиностанцията.

Проблем: не ми работи копчето на алармата за отключване на колата

Варианти:
1. Очевидния вариант е да се е повредило дистанционното.
2. Обаче по-често срещаното е:
“Забравяш си фаровете пуснати цял ден на къси и вечер се чудиш – абе защо не работи копчето за алармата” -> изтоштил си акумулатора.
Какво правим? Идва приятел с кабели за акумулатор, подава ти ток през неговия акумулатор и успяваш за запалиш своята. Двигателя трябва да работи известно време, за да зареди акумилатора до прилично ниво. Колко време? На празен ход 20-на минути, в движение 10-на.

Да знам как са си проверя нивото на маслото и на антифриза.

Някои трябва да ви покаже това. Моята кола ми я продадоха с 2 литра масло под минимума. Добре е това да го направите веднага след продажбата. Добре е първите няколко месеца след покупката да го проверявате веднъж месечно.

Какво се прави когато ме блъснат?

Препоръчително да снимаш номера на тариката (ако реши да духне).
Оглеждаш си щетите по колата. За решаване на проблема има следните варианти:
– дават ти пари на ръка и “айде чао”;
– пишете двустранен протокол за ПТП. В този случай, единия трябва единия да се признае за виновен. Неговите застрахователи изплащат вашата щета. Много вероятно неговата Гражданска отговорност да скочи следващите една или няколко години.
– викате КАТ. Това е най-лошия вариант за този който ви е блъснат, поне за ПТП-та с минимални щети. Виновника плаща глоба от КАТ за ПТП-то (от сорта на 100 лв за леки до среднолеки нарушения). Взимат му се точки от талона. Влиза в регистрите на застрахователните компании и много вероятно неговата Гражданска отговорност да скочи следващите една или няколко години. На вас ви плащат щетата неговите застрахователи (Гражданска отговорност) или вашото Каско (ако имате). Ако имате Каско по-добре от там.

Ако вие блъснете някого?

Тогава вие сте този тарикат, споменат в горния параграф 🙂

Какви стандартни неща трябва да имам в колата си?

Резервни крушки за фаровете. 

На пластмасата на самия фар трябва да пише неговия модел. Гледайте за надпис от сорта на H1 или H7. Това са крушки за късите светлини, за дългите не е задължително да имате резервна. Нашата статистика показва, че известните марки за крушки (Osram, Philips) гарантират много по-дълъг живот.

Помпа за колата.

Освен че имате такава, трябва да проверите и дали може да разчитате на нея. Моята от 10-15 лева издържа 2, 3 помпания (т.е. натискания, не 2, 3 напомпани гуми) и отиде в кофата. Автоматичните помпи на същата цена също са много ненадежни.

Ключ за развиване болтовете на гумите.

Пробвайте дали настина пасва на болтовете.

Ключ за секретните болтове на колата.

Ако сте си купили скоро колата и джантите имат секретни болтове, за тях трябва да има отделен преходник. Проверете дали са ви го дали. Обикновенно стои в пепелника, в жапката или в някоя от вратите. Важно: Възможно е размера на преходника да е различен от размера на друите болтове. Така беше при мен. Стандартните болтове – размер 17. Имам ключ размер 17. Преходниците за секретите – размер 19. И в моя случай, вие няма да може да си свалите гумата, при нужда.

Крик

Без коментар.

Кука за дърпане

Какво става ако закъсате някъде. Най-лесния начин е да дойде някой приятел и да ви издърпа. За целта той трябва да има монтирана кука на задната броня (или да има несваляема такава), както и вие да имате същото. Огледайте вашия модел кола. Ако куката се вижда, добре. Ако не се вижда, ветоятно е скрита зад малко пласмасово отворче. В този случай проверете дали имате кука – вероятно в багажника. Ако нямате, е добре да си купите. По моргите върят на цена 10-15 лева, вероятно в при вносителите има на не много по-висока цена.

Въже за дърпане

Щи ви трябва ако този, който идва да ви дърпа няма. Препоръчваме ви въже тип “колан”. Заема най-малко място. Цена 7-10 лева.

Кабели за подаване на ток

Един акумулатор изкарва от 2 до 5 години. Обикновено си отива неочаквано в най-критичния момент. През есента, като почне да застудява е по-вероятно. Поне моя почна да му личи по това: когато паля колата на пуснато радио и радиото гасне за момент. Но на някои марки коли гасне и на изряден нов акумулатор.

Вериги за сняг

Ако планувате да излизате извън града си и зимата, това е добра идея. Чухте ли скиори и бордисти? Поне на мен до сега не ми се е случвало да ги слагам градско. Пък и май е забранено. Има железни и текстилни. Вериги на вече окопана в снега кола се слагат много трудно, аз не успях.