Избор на гуми

Вариантите за гуми според сезоните са:

  • летни
  • зимни
  • всесезонни

Нашата искрена препоръка е да не използвате всесезонни гуми, въпреки многото улеснения за шофьорите, които предлага техния избор. При използване на всесезонни гуми вие правите компромис със спирането, стабилността и сигурността на вашия автомобил 4 сезона в годината.

Използването на летни гуми през зимата крие огромен риск за вас и вашите спътници в автомобила, за пешеходците и за всички други участници в движението.

Използването на зимни гуми през лятото има няколко сериозни негативи.

  • Дори и в повечето ситуации гумата да се държи добре, тези гуми не са проектирани за използване през лятото при силно нагрят от слънцето асфалт. При тази ситуация често се получава подхлъзване при абсолютно сух асфалт.
  • Зимни гуми карани при горещи условия почват, започват да губят своите качества когато се наложи да ги ползвате през зимата.
  • Зимните гуми се амортизират многократно повече през лятото.

Кратко видео със сравнение на трите вида гуми в зимни условия може да намерите тук: https://www.youtube.com/watch?v=5Dk1oaTTX8Y

Възраст на гумите Особеност на каучуковите смеси е, че те имат характерното стареене. В резултат от него се получава промяна и влошаване на качествата на гумите.

Процеса на стареене зависи от условията, при които биват съхранявани. Може да запазите качествата на вашите гуми по-дълго, ако съхранявате гумите:

  • далеч от слънчеви лъчи;
  • при сравнително постоянна температура;

Не ви препоръчване да съхранявате гумите си на открито и слънчево място.

Когато купувате гуми, обръщайте внимание на датата на производство. Тя е записана в DOT кода.

DOT кода последователност от цифри и латински букви, които носят информация за гумата. Най-важната част е кога е произведена гумата. ТОДО – къде е ТОД-а. Картинка ТОДО

Скоростен индекс на гумите

Внимание: По-високият скоростен индекс не значи по-добри гуми. Гуми проектирани за скорости 300 и повече км/ч са разработени по начин да могат да имат добро държание при висока температура и обикновено имат посредствени държание когато се карат студени. Нашия екип ви препоръчваме да ги избягвате (скоростен индекс Y).

Информация

„N“ до 140 км/ч.

„P“ до 150 км/ч.

„Q“ до 160 км/ч.

„R“ до 170 км/ч.

„S“ до 180 км/ч.

„T“ до 190 км/ч.

„U“ до 200 км/ч.

„H“ до 210 км/ч.

„V“ до 240 км/ч.

„W“ до 270 км/ч.

„Y“ до 300 км/ч.

Други означения:

  • LRR, Low rolling resistance – гуми с намалено съпротивление, което води до намален разход на гориво. Оптимизацията може да бъде 1.5–4.5%.

За любознателните

Във DOT маркировката на всяка една гума се съдържа и код на завода производител. За повече информация, може да погледнете следната страница: http://www.tiresafetygroup.com/tire-dot-plant-codes-sorted-plant-code/