Износване на гумите

Проблеми с износването:

  • плитък грайфер – показва, че гумите са към края на живота си.
  • неравномерно износване от двете страни на една и съща гума. Това се получава заради липса на баланс. Колата ви се нуждае от реглаж. Колкото по-изядени са, толкова по-неефективно е спирането. Ако си спестявате реглажа, проблема ще се задълбочава.
  • изяждане от едната страна до пълна липса на грайфер. Крайна фаза на неравномерното износване. С такива гуми не се кара, защото автомобила не спира ефективно. Също така подлежите на санкции от КАТ.

Дълбочина на протектора

Проверявайте редовно дълбочината на протектора. От съображения за безопасност гумите трябва да се заменят, когато дълбочината на шарките на протектора спадне до 2-3 мм. Законно допустимата минимална дълбочина на шарките на протектора (1,6 мм) е достигната, когато износването стигне до един от индикаторите за износване на шарките на протектора (TWI). Тяхното разположение е обозначено с маркировка върху борда на гумата. Ако износването на предните гуми е по-голямо от това на задните, периодично сменяйте местата им. Гумите остаряват, дори и ако не се използват. Препоръчваме ви смяна на гумите най-много на 6 години.