Нов автомобил (на старо) – какво следва след покупката

Задължителни дейности

След закупуване на автомобил на старо, има нужда той да бъде обслужен в сервиз. Ето кратък списък с честите дейности при първичното посещение:

  • Ако колата е с ангренажен ремък (ако колата е с ремък) е почти задължителна, освен ако не познавате лично стария собственик. Ако вместо ремък, колата е с верига, добре е служителите от сервиза да проверят неговото състояние.
  • двигателно масло и маслен филтър;
  • разбира се и всички критични забележки, които открият служителите на сервиза

За проверка

За проверка на състояние и амортизация в сервиза:

  • дискови спирачки и накладки
  • въздушен филтър

За следене

Известен (и кратък) период от време да се проверяват нивата на всички течности:

  • двигателно масло;
  • антифриз;
  • спирачна течност.

как да сменяме крушките на фаровете. Пример Astra H ТОДО

Газова уредба

Обслужване

Ако автомобила разполага с газова уредба (ГИ/АГУ система), добре е още в началото да бъдат сменени нейните филтри (2 броя).

Аварийно палене директно на газ

Когато вашият автомобил има газова уредба, той не работи през цялото време на газ – запалването е на бензин и по-късно превключва на бензин. При повреди в бензиновата система, този процес може да попречи на колата да тръгне. При подобни проблеми, стандартен подход е опит за запалване на автомобила директно на пропан-бутан / метан. Стандартния начин за аварийно запалване на газ е задържане на бутона за преминаване на газ за продължително време (при някои газови уредби това време е няколко секунди, при други може да се наложи да изчакате и повече от минута). Ако не сте сигурни как става това преминаване, можа да попитате във вашия сервиз при смяна на филтрите на газовата уредба. Друг вариант е да позвъните на някои от представителите на съответната марка газова уредба (при вносна такава) или директно на производителите (ако е разработена в България).

Смяна на чистачки

Когато се окаже, че някоя от чистачките на автомобила върши добре своята работа, ще трябва да купите неин заместител със същите физически параметри:

  • дължина
  • захват

Най-лесния начин за замяна е да спрете на бензиностанция и да помолите за помощ някои от служителите. Щом веднъж сте видели начина за смяна, следващия път ще може да се справите и сами.

Ако решите да изберете самостоятелно, на опаковката на чистачките пише за кои модели и за кои марки автомобили стават. Нужно е да вземете под внимание и позицията на чистачката. Повечето автомобили разполагат с 3 чистачки с различни размери. Обикновено лявата чистачка е с различен размер от дясната.

Може да намерите кратко видео за смяна на един от масовите модели чистачки тук: https://www.youtube.com/watch?v=oeezwXQC-mc

Масло

Ако имате директен контакт със стария собственик (не с прекупвача), информирайте се за типа на двигателното масло, което е използвал (напр. 10W40, 5W30).

Крушки

Шофьорът не трябва да управлява своя автомобил с изгорели крушки. За да се избегнат нарушения на законите, добър вариант е да имате предварително закупени резервни крушки.

Органите на реда могат да ви санкционират и ако имате изгорели къси светлини и нямате резервна крушка за смяна.

Препоръчваме ви да имате по една крушка за къси светлини, за габарити и за мигачи. За целта трябва трябва да знаете какви точно са крушките във вашият автомобил.

Един модел автомобил може да има няколко различни варианта за крушки.