Авто жестове

Тук е даден списък с често използвани неофициални авто жестове и сигнали между шофьорите.

Светлинен клаксон / примигване с дълги светлини

Светлинния клаксон (т.е. краткото примигване с дълги светлини) се използва за следните случаи:

  • вместо стандартния клаксон, особено вечерно време. Пример по магистрала: карате в лява лента и шофьор, който ви застига отзад, ви примигва. Вариантите за него да или да ви сигнализира по този начин, или да ви изчака, или да ви изпревари отдясно (последното е рисковано, ако не го видите).
  • водача използвал светлинния клаксон решава да преотстъпи предимството си на друг участник в движението (шофьор или пешеходец). Имайте в предвид, че ако изтълкувате грешно този сигнал и стане ПТП, вие ще бъдете виновен за произшествието;
  • като предупреждение за патрул на КАТ, най-често следящ за превишение на скоростта от участниците в движението;
  • има случаи когато виждате примигване без другия водач да ви е примигнал, защото е минал през неравност (напр. “заспал полицай”) и това изглежда при вас като светлинен клаксон;

Аварийни светлини

Аварийните светлини се използват за някои от следните случаи:

  • автомобила тръгва да спира или аварира;
  • за благодарност. Пример: вие преотстъпвате своето предимство на друг шофьор. Той минава пред вас и ви благодари като пуска своите аварийни светлини за няколко секунди.
  • заслепявате автомобила пред вас. Когато карате през нощта и по погрешка се движите на дълги светлини, автомобила пред вас може да ви информира за това, че му пречите с аварийните светлини. Ако се движите на къси светлини и няма никаква друга причина, причина за тази реакция на другия шофьор може да е, че вие го заслепявате дори и на вашите късни светлини (късите ви светлини са настроени много нависоко). Ако това е случая, ще трябва да регулирате ъгъла на светене на фаровете – да наведете фаровете. При някои модели коли, това може да става от купето с бутони. В противен случай, обърнете се към вашия сервиз.

Дълги светлини

Дългите светлини могат да се използват, ако:

  • заслепявате автомобила срещу вас. Погледнете горната секция за заслепяване.